top of page

VOEDINGSVLOG#9 Basilicum gezond?Verse kruiden zijn heerlijk om te verwerken in allerlei gezonde recepten maar veel van die groene lekker ruikende plantjes hebben een geneeskrachtige werking op het lichaam. Zo ook de basilicum. Basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd. Sinds mensenheugenis gebruikt men het kruid al.

Niet alleen om mee te koken is basilicum een fijn kruid ook als je je niet zo lekker voelt, is basilicum zeer geschikt. Het bevat namelijk veel vitaminen en mineralen als vitamine A, C en K, magnesium, kalium, ijzer, mangaan. Allemaal essentiële stoffen voor het lichaam.

Magnesium en calcium heb je bijvoorbeeld nodig om je botstructuur op peil te houden. Magnesium en calcium versterken elkaar. In 100 gram verse basilicum zit 250mg calcium en 10mg magnesium. Een goede combinatie voor als je last hebt van osteoporose.

Vitamine C is goed om je weerstand weer een beetje op te krikken. In India weet men veel meer van verse kruiden dan wij hier in Nederland. Vandaar ook dat zij al veel langer weten dat basilicum goed is tegen een verkoudheidje. Kop heet water met wat verse basilicum plus wat verse plakjes gember en je bent er zo weer boven op.

Door de ontstekingsremmende stoffen die basilicum bevat helpt het ook tegen chronische ontstekingsziekte. Als je geregeld last hebt van ontstekingen dan kun je prima af en toe een kop thee van verse basilicum en gember drinken. Twee natuurproducten die het gevecht met de ontstekingen aangaan.

In Italië gebruikt men basilicum in overvloed door de pasta, op de pizza of samen met overheerlijke zachte mozzarella. Ik zelf maak ook veel gebruik van basilicum in de keuken. In warme en koude gerechten, eigenlijk kan het overal bij. Basilicum en geitenkaas gaan erg goed samen. Probeer maar eens.

Lieve groeten,

De KoelkastCoach

194 weergaven0 opmerkingen
bottom of page