top of page
  • Foto van schrijverDe KoelkastCoach

VOEDINGSVLOG#11 Cholesterol in Ei wel of niet gezond?Een gekookte eitje op zondagmorgen... mmm! Ik doe het eigenlijk te weinig.

Er is altijd veel ophef over hoeveel eieren je nu per dag mag eten. De laatste tijd is deze norm gelukkig een stuk soepeler geworden aangezien eieren veel goede eigenschappen hebben.

Te hoog cholesterol door eieren?

Dat is een fabeltje. Eieren bevatten meer cholesterol dan andere producten dat klopt, maar je lever regelt de cholesterol balans. Een ei kan er niet voor zorgen dat de cholesterol waardes in je bloed verhogen. Dat doet echt je lever, die produceert meer of minder cholesterol, net wat er nodig is.

In je lichaam heb je te maken met 2 soorten cholesterol. HDL (oftewel Hoop Doet Leven de goede variant) en LDL het 'slechte' cholesterol. Dat LDL afgeschilderd wordt als 'slecht' is niet helemaal eerlijk want het LDL cholesterol heb je net zo hard nodig als HDL. De juiste balans hierin is belangrijk.

Het cholesterol in eieren zorgt ervoor dat de 'schadelijke' LDL minder schadelijke wordt door een verandering van structuur. Beetje technisch praatje daarom houd ik het kort, er zijn iig genoeg studies naar gedaan. Naast dat het 'schadelijke' cholesterol minder schadelijk wordt gemaakt, wordt het goede cholesterol verhoogt. Dus win win!

Eieren helpen je tijdens je afvaltraject. De gezonde voedingsstoffen stimuleren het verbrandingsproces. De eiwitten zorgen voor een volgevoel waar je lang profijt van hebt. Je gaat er minder door eten.

En als laatste neutraliseert het 'honger-gevoel'. Doordat het barst van de gezonde vetten blijft je bloedsuiker op peil en je vet verbranding wordt gestimuleerd.

Niets mis met een eitje op z'n tijd.

Ps. kook je eitje niet te hard want dan maak je het stofje kapot dat ervoor zorg dat het cholesterol gezond blijft!

Wil je meer tips om op een gezonde manier kilo's kwijt te raken? Dan heb ik een tof cadeautje voor je. "27 Geheimen Om Kilo's Kwijt Te Raken" je download ze hier!

111 weergaven
bottom of page