top of page

Help?! Ik Val Niet Meer Af!

Bijgewerkt op: 10 jan. 2023


Waarom werken veel diëten niet?

Waarschijnlijk herken je het wel, vol overgave en met alle energie van de wereld begin je aan een nieuw dieet. Met de juiste hulp houd je dit zo'n 5 weken vol. Dan komt langzaam de klad erin, niet alleen omdat je best wel weer eens een kroketje of een wijntje wilt drinken maar ook vooral omdat je merkt dat het afvallen steeds lastiger wordt.


Na een aantal weken gooi jij de handdoek toch maar weer in de ring want je hebt tevergeefs poging nummer 30 geprobeerd, zonder succes.


Het eindresultaat van de meeste diëten is vaak een paar kilo eraf en 10 kilo erbij. Wat zelfs kan gebeuren is dat die weegschaal helemaal niet in beweging wil komen, ondanks alle gezonde maaltijden en de uren die je zwetend hebt doorgebracht op de loopband. Wanneer je keer op keer van een koude kermis thuiskomt na het volgen van een dieet is het geen wonder dat jij je motivatie verliest en er geen zin meer in hebt.


Hoe komt dit toch? Zijn het die koekjes die je blijven roepen? Of is toch de gebrek aan doorzettingsvermogen? Het kan ook komen doordat jouw lijf in een hele andere modus staat dan jij mentaal. Heb je daar weleens over nagedacht?


Afvallen is helaas niet een knop die je aan en uit kunt zetten. Ieder lichaam is anders en heeft andere impulsen nodig, toch zijn er een aantal dingen van nature zo geregeld waar je toch wel een beetje invloed op uit kunt oefenen.


Er zijn flink wat diëten op de markt waardoor je heel makkelijk de verkeerde keuze maakt. De marketingteksten zijn vaak te sterk en zo goed geschreven dat jij bijna meteen gelooft dat dit ook daadwerkelijk iets is wat je dient te gaan doen om die verrekte kilo's er voor eens en voor altijd vanaf te krijgen.


Wat gebeurt er na het volgen van een dieet?


Een dieet volgen is niet moeilijk. Je kiest er één uit en gaat aan de gang. Jammer genoeg zijn er nog veel diëten die alleen maar kijken naar de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt en niet daar de hoeveelheid voedingsstoffen. Een dieet met veel minder calorieën werkt vaak één à twee keer. Hierna denkt je lichaam; "Nou, ik krijg veel te weinig voeding binnen dus hetgeen wat er binnenkomt sla ik maar op". De tekst die je dan vaak hoort van mensen is; "Ik word al dik van een glas water." Logisch want je hebt jezelf te vaak uitgehongerd dat er niets meer verbrand wordt, er wordt alleen nog maar gespaard voor als er weer zo'n periode komt.


De diëten waarbij je op rantsoen gezet wordt neem; het ziekenhuisdieet, crashdiëten, 1-op1 dieet, cambridge dieet, diëten waarbij maaltijdvervangers worden ingezet zijn allemaal diëten waarbij je snel een flink aantal kilo's verliest. Superfijn! Helaas wel met een hele grote dikke adder onder het gras. Dat jouw inwendige stofwisseling steeds langzamer wordt en je lichaam uiteindelijk niet meer in beweging komt.


Insulineresistentie


Voorbeeld; je eet een boterham. Gelijk gaat je lichaam aan de slag om deze boterham te ontleden en te verwerken. Om het voedsel af te breken en voedingsstoffen op te slaan en/of te gebruiken worden er allerlei stoffen aangemaakt. Een boterham bevat koolhydraten/suikers. Deze suikers gaat je lichaam iets mee doen, opslaan voor later of nu gebruiken als brandstof. Voor dit gebeuren heeft je lichaam insuline nodig. Als je iets eet, gaat er gelijk een seintje naar de alvleesklier om insuline aan te maken. Hoe meer koolhydraten/suikers jouw maaltijd bevat des te meer insuline er nodig is om de grote hoeveelheid suikers weg te werken en weer naar de neutrale basis terug te komen.


Als jouw lichaam te veel en te vaak insuline dient aan te maken, dan bestaat de kans dat dit systeem overbelast raakt. Dat wil zeggen dat jouw cellen die insuline aanmaken, niet meer reageren als er insuline aangemaakt dient te worden. Het systeem ligt lam. Toch laat jouw lichaam het hier niet zomaar bij zitten, het gaat nog meer insuline aanmaken om dit te boven te kunnen. Je lichaam is een volhouder en blijft het iedere keer weer proberen en doen, tot dat het écht niet meer gaat. Dit heet insulineresistentie.


De overmatige hoeveelheid vet die er ontstaat doordat je lijf niet alle voedingsstoffen kan gebruiken als brandstof wordt opgeslagen als vet. Als de vetcellen in je buik vol zitten dan worden de vetcellen tussen je organen gevuld. Dit heet visceraal vet, misschien dit woord weleens horen vallen. Vet bij je organen is slecht voor je gezondheid en kan zelfs levensbedreigend zijn als de organen in de verdrukking komen.


Dit vet in de buikholte, het viscerale vet is bijna altijd de oorzaak van insulineresistentie. Zelfs jonge gezonde mensen kunnen insulineresistentie krijgen door zichzelf constant "zoet te houden/grazen" met van alles en nog wat gedurende de dag.

Grazen


Dat jouw afslank proces vertraagt kan heel goed te maken hebben met het feit dat je te veel "graast" op een dag. Ongemerkt van alles in je mond stoppen gezond of ongezond is een oorzaak dat afvallen niet meer lukt. We leven jammer genoeg in een cultuur waar heel veel voedsel en dan vaak ongezond voedsel voorhanden is.


De drop-pot op de balie, de koekjes bij de koffie en de saucijzenbroodjes tijdens de pauze allemaal extra eetmomenten. Maar vergeet niet de mensen die hele dag door wortels en rauwkost eten, ook dit vergroot de kans om dikker te worden.


Je spijsvertering blijft de hele dag actief plus dat je bloedsuiker toch iedere keer weer stijgt. Ook al is de bloedsuiker piekt minder hoog met een stuk komkommer dan met een koekje, toch komt er een piek. Bepaal dus wanneer je wat eet en houd je daaraan.


Light producten


Je bent overgestapt naar light producten. De meest grote onzin en leugen zijn toch wel light producten. Als er maar op de voorkant van de verpakking 0% suiker staat denken we dat dit beter of sterker nog goed voor ons is. Bull-shit! De hoeveelheid suiker mag dan wel minder zijn in deze producten maar daar staat een heleboel andere rommel tegenover. Die nog ongezonder en slechter voor je is.


Light producten bevatten vaak minder suiker of minder vet maar worden dan juist weer aangevuld met zoetstoffen of in het geval van vet, juist suikers. Doordat de balans in een product nodig is om een volwaardig product op de markt te brengen zullen er dingen bij moeten als er voedingsstoffen weggelaten worden. Anders smaakt het niet of is het nog géén dag houdbaar.


Sporten

Als je een lange periode tijd aan sport hebt gedaan en dan minder gaat trainen, heeft je lichaam in het begin nog steeds een hogere verbranding door de grotere hoeveelheid spiermassa die (nog) aanwezig is. Spieren hebben meer brandstof nodig dan vet, dus ga je automatisch meer eten. Stop je met sporten dan is de kans groot dat je lichaam zeker nog een aantal weken blijft vragen om meer voedsel, omdat je nog vol spieren zit. Een grote valkuil voor veel sporters. Bouw het sporten rustig aan af, zodat je lichaam zich kan aanpassen.


Dan is er nog een dingetje. Als je soort maak je veel meer groeihormoon (testosteron) aan dan als je niet sport. Ga je minder bewegen dan bestaat de kans dat dit hormoon zich gaat omzetten naar oestrogeen, het vrouwelijke dik makende hormoon. Daarom is het belangrijk dat je blijft bewegen en dan vooral je benen traint, want die maken juist groeihormoon aan, waardoor je afvalt.


Wat ook een reden kan zijn is dat je juist je helemaal de tandjes traint en dat je alleen maar aankomt. Dit heeft ook met jouw hormoonhuishouding te maken. Stress is een hele vervelende als het gaat om afvallen. Te veel, te vaak en te lang sporten ziet je lichaam ook als stress. Het stress hormoon cortisol is een dikmaker, dus sta je iedere dag 3 uur in de sportschool, eet je übergezond maar gaat er geen kilo vanaf, ga dan eens een dagje niet naar de sportschool.


Stress


Omdat stress in de breedste zin van het woord door je lichaam vaak niet gezien wordt als iets positiefs, kan het geen kwaad eens te kijken naar jouw eet-, leef-, slaap, en ontspanningspatroon. Al deze dingen kunnen factoren zijn waardoor het afvallen niet lukt en/of dat je juist aankomt.


Wat veel mensen vergeten is dat de focus op de weegschaal en dan vooral het gewicht ook een enorme stress factor is. Je zal je lijf écht de tijd moeten geven om zich aan te passen. Zeker als er insulineresistentie in het spel is dan zul je heel lief met jezelf om dienen te gaan. Denk maar zo dat het je alleen maar ten goeden komt als je de teugels een beetje laat vieren als het gaat om jouw gewicht. Leg je focus op hoe jij je voelt en slaapt.

Te weinig support

Een gebrek aan steun van je omgeving is ook regelmatig een probleem. Wij mensen houden helemaal niet van verandering. Ons brein is zo gemaakt dat wij het liefste vasthouden aan ons oude patroon. Heel logisch dat de mensen uit jouw omgeving en naasten het liefste willen dat jij lekker blijft zitten op die bank met een flinke kaasplank voor je neus, want dat is zó gezellig en meer reden voor hun dat zij ook kunnen blijven zitten. Klinkt misschien onaardig maar het zit een kern van waarheid in.


Probeer je hiervan los te weken en vooral voor jezelf de juiste keuzes te maken. Ga voor jezelf en je gezondheid staan en luister niet naar de mening van anderen. Het is voor jou belangrijk om te gaan voelen wat wél en wat niet goed voor je is.


Als je het idee hebt dat jouw gewichtsproblemen een emotionele oorzaak hebben, raad ik je aan daar hulp bij te gaan zoeken. Zeker als je merkt dat jouw eetgedrag een wending aanneemt die totaal niet bij je past. Jij bent de enige die voor jouw lijf gezondere keuzes kan maken.

Verborgen calorieën

Nog een reden dat je dieet kan falen: zijn verborgen calorieën. Sommige voedingsmiddelen lijken best verantwoord – terwijl ze in werkelijkheid caloriebommen zijn. Eén frappucino bijvoorbeeld die bevat zo'n 600 calorieën. Ook frisdranken giet je in een paar slokken achterover, terwijl ze bomvol suikers zitten. Een paar simpele veranderingen kunnen dit probleem gelukkig oplossen. Wissel volle melk bijvoorbeeld in voor de magere variant. Ga kannen met water klaarzetten en voeg daar wat verschillende soorten fruit aan toe. Het water neemt de smaak van het fruit aan en je hebt een uurtje later heerlijk verfrissend water met een smaakje. Verse kruiden uit de tuin erbij en je hebt weer een andere variatie.

Zie het anders...

Een laatste probleem waar veel mensen tegenaan lopen, is een gebrek aan vastberadenheid. Je gaat nu en dan eens kort op dieet, maar stopt voor je echt resultaten hebt geboekt. Of je gaat alleen voor snelle verbeteringen, en komt binnen een paar maanden weer net zo snel aan. Dat is natuurlijk rampzalig voor je motivatie. Het kan daarom helpen om een dieet eerder als een nieuwe levensstijl dan als een tijdelijk programma te zien. Zo zul je een positievere relatie opbouwen met je eten: je eet om gezond te blijven, niet om dunner te worden.

Een dieet dat bij je past

De meeste diëten schieten vaak tekort als het gaat om structuur en een levensstijl die bij jou past. Je kunt heel trouw een bepaald programma volgen voor een periode maar wat doe je daarna? Het gaat juist om de maanden daarna. Het is noodzakelijk een manier te vinden waar jij blij van wordt en dat het je geen moeite kost dit patroon vast te houden. Dat dient je uitgangspunt te zijn bij elk dieet dat je kiest. Als ik je ga zeggen dat je iedere dag een halve avocado dient te eten en een zak spinazie terwijl je daarvan walgt dan is de kans bijna 100% dat je na twee dagen stopt omdat je het niet wegkrijgt.


Vraag jezelf af, voordat je aan een dieet begint, of dat dit de methode is waar jij je mee kunt identificeren. Het gaat erom dat je meteen het gevoel hebt dat je een jas aan trekt, die precies goed zit, that fits you. Als iets je teveel moeite kost dan weet je eigenlijk bij dag één al dat dit 'm niet gaat worden.

Mocht je het tijd vinden om her roer om te gooien en eens écht een gezondere versie van jezelf te gaan worden. Neem dan maar eens een kijkje op de pagina met methodes waarbij gezond eten voorop staat. De juiste structuur en gedragsverandering die je voor de rest van je leven vasthoudt!

Wil je meer tips om blijvend kilo's kwijt te raken? Download dan nu GRATIS de 49 Geheimen Om Kilo's Kwijt te Raken. Klik hier!


1.576 weergaven0 opmerkingen

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page