top of page

VOEDINGSVLOG#6 De AardbeiDe zomerperiode vind ik één van de fijnste perioden van het jaar. Aangezien er dan veel meer soorten groenten en fruit te verkrijgen zijn, zoals aardbeien. De aardbei wordt ook wel zomerkoninkje genoemd. Deze naam heeft de aardbei te danken aan de periode waarin ze wordt geplukt, namelijk aan het begin van de zomer. Naar mate de zomer vordert wordt het aanbod van Hollandse aardbeien helaas steeds minder.

Dit rode vruchtje doet haar naam eer aan de mooie rode kleur, het glimmende huidje en draagt een kroontje. Echt een vruchtje om blij van te worden, al zeg ik het zelf. Zo mooi als de aardbei van buiten is, is ze ook van binnen.

Aardbeien zitten namelijk boordevol gezonde voedingsstoffen. Ongelooflijk eigenlijk, dat zo'n klein sappig rood vruchtje heel veel vitaminen bevat als; vitamine C, B5, B6, foliumzuur, vitamine K en verschillende soorten mineralen.

Vitamine C is goed voor je weerstand. Als je je een beetje verkouden voelt of grieperig is vitamine C de vitamine die je veel nodig hebt. Ook helpt vitamine C schadelijke stoffen onschadelijk te maken. Het heeft namelijk een anti-oxidant functie, dit houdt in dat het ongunstige stoffen die in het lichaam vrijkomen of door ongezonde voeding het lichaam binnenkomen opruimt.

Het beste kun je aardbeien in mei of juni eten, dan bevatten de zomerkoninkjes de meeste voedingsstoffen. Als het aardbeienseizoen op z'n eind loopt of afgelopen is, is het beter om voor een ander soort vrucht te kiezen. In de periodes na het aardbeienseizoen bevatten de aardbeien namelijk nog maar heel weinig voedingsstoffen.

Een klein tipje: Let er op dat je de aardbeien niet onderop in je winkelwagentje legt, want dan kun je beter aardbeienjam van maken. Dit gebeurt mij namelijk altijd! :)

De KoelkastCoach

17 weergaven0 opmerkingen
bottom of page